چطور ریاضی تدریس کنم در حالیکه خیلی به آن علاقه ای ندارم؟
رمز خوشبخت زیستن در انجام دادن کاری نیست که دوستش دارید، بلکه در دوست داشتن کاری است که انجام می دهید. — گابریل گارسیا
از آنجایی که سال هاست با دانشجو معلمان در ارتباط هستم وقتی پای صحبت آنها می نشینم و یا گزارشات درس کارورزی شان را مطالعه می کنم درصد بالایی اتخاب شغل معلمی و ورود به رشته تحصیلی شان را نه از روی علاقه بلکه از سر ناگریزی و بدلیل داشتن شغل ثابت و در آمد مالی می دانند .
خبر خوب این که فقط شما نیستید که به شغل تان علاقه ندارید !
بنا به دلایل گوناگون، شاید کمتر پیش بیایدکه افراد کاری را انجام دهند که انتخاب اول آنها باشد.
به همین دلیل شاید همه ما به نوعی در زندگی شخصی، تحصیلی یا حرفهای خود تجربه انجام کاری از سرناگزیری داشته باشیم. در چنین شرایطی معمولا سه گزینه پیش روی داریم:
گزینه اول:
آن کار را ترک کنیم و برای پرداختن به علائق خود هزینهِهای لازم (زمانی، مالی، انرژی …) را بپردازیم و کاری را انجام دهیم که دوستش داریم. که شاید به نوعی بهترین گزینه باشد اما فقط بری افرادی مناسب است که حاضرند هزینه آن را بپردازند و ریسکِ تغییر را بپذیرند.
گزینه دوم:
با کمال نارضایتی کاری را که دوست نداریم انجام دهیم و تا آخر عمر در نقش قربانی بمانیم و گناه ناراحتی های خود را به گردن دیگران (خانواده، دوستان، سیستم آموزشی، محیط کار و غیره) بیاندازیم.
گزینه سوم:
برای دوست داشتن کاری که انجام میدهیم حسابی وقت بگذاریم یعنی در آن کار ورزیده و توانمند شویم. در این صورت در آن کار به قدری خلاق و حرفه ای میشویم که بودن در آن و انجام دادنش میشود یک تفریح شادی بخش.
که برای گزینه سوم وارد سفر خودتوانمندسازی میشویم و از بودن در این سفر یادگیری مداوم لذت میبریم چون هم ناشناختهها و پتانسیلهای جذاب آن کار را کشف میکنیم و هم در آن کار ورزیده میشویم.
خودتوانمندسازی در واقع مکانیزمی است برای غلبه بر محدودیتهایی که توسط ما قابل کنترل و قابل حل شدن هستند و خلاقیت را در ما احیا میکنند.
خلاقیت هم بهترین از نوع خود بودن است، اینکه بتوانید بهترینهای خود را برای انجام کارهای محوله ارائه کنید. که در این صورت دو حس خوبِ رضایت از خویشتن و مفید بودن را تجربه خواهید کرد.
حالا چطوردر تدریس ریاضی بهترینِ خود شوم؟
قدم اول :
بطور کلی برای بهترین از نوع خود شدن در هر کاری قبل از هر چیز باید هدف و مقصد دلخواهتان را مشخص کنید.
بدنبال یک تدریس موثر و به یادماندنی هستید ؟
بدنبال رشد و پیشرفت دانش آموزان تان هستید ؟
می خواهید ریاضی را بطور اصولی و صحیح آموزش دهید ؟
گام دوم :
خیلی هدفمند یعنی با درنظرگرفتن کار آموزش و بر اساس محتوای ریاضی ، از بهترین منابع برای یادگیری دانش و مهارتهای لازم و کسب تجربههای تازهای که رزومه شما را در تدریس ریاضی قویتر میکنند استفاده کنید.
که برای اینکار باید در دو چیز ورزیده باشید:
یک – تشخیص درست اینکه به چه دانش ریاضی ، و مهارتی نیاز دارید که شما را تبدیل به یک مدرس ریاضی درجه یک کند؟
این تشخیص درست کلی زمان و هزینههای شما را سیو میکند و دقیقا چیزی است که اغلب افراد در آن درست عمل نمیکنند.معلمان بسیاری را می شناسم که مدام در حال شرکت در دوره ها و کارگاه های مختلف هستند اما به نسبت زمان و هزینه ای که می کنند در دانش و مهارت تدریس شان تغییری صورت نمی گیرد به دلیل اینکه دنبال مقصد ضعیف یا اشتباهی میروند.
به عنوان مثال اغلب معلمان برای رسیدن به هدف گزینه ادامه تحصیل و گرفتن مدرک ارشد و دکتری را انتخاب می کنند .
دو- مهارت پیدا کردن بهترین منابع در زمینه ریاضی که میتوانند شما را به هدف مدنظرتان برسانند و استفاده حداکثری و صحیح از این منابع.
اغلب معلمان به دلیل نداشتن این مهارت، هزینههای زیادی را صرف کتابها و کلاسهای آموزشی میکنند که یا کیفیت ندارند یا اصلا به آنها نیاز نیست.
اگر این یادگیری هدفمند، جزو برنامه ثابت رشد حرفهای و تدریس ریاضی شما قرار بگیرد دو اتفاق خوب را تجربه میکنید:
- در تدریس خود بی رقیب میشوید و به دلیل مهارت در آن، از آن لذت میبرید.
- دانش آموزان بیشتری بدنبال نشستن سر کلاس درس شما هستند و حس اینکه الان موقع اوج گرفتن است در شما ایجاد میشود. حسی که با اعتماد به نفس همراه است. در واقع با یادگیری چگونگی یادگیری مهارتهای جدید میتوانید مسیر معلمی خود را طراحی و خودتان را برای موفقیت در آن مسیر بسازید.
و دوستان توجه داشته باشید که:
در شغل معلمی ، همیشه تازههایی برای آموختن وجود دارند که تنها از طریق یادگیری مستمر قابل فراگیری هستند نه با تکیه صرف به آموختههای دانشگاهی.
درصد بالایی از شرکت کنندگان در آزمون استخدامی آموزش و پرورش در سال های اخیر دارای مدرک کارشناسی ارشد و دکتری در رشته های مختلف بوده اند .
همانطور که در کلاس هایم به خودشان هم گفته ام نباید فکر کنند که چون دارای مدرک بالای دانشگاهی هستند پس می توانند ریاضی را خوب تدریس کنند .
برای تدریس ریاضی نیازمند دریافت دانش و مهارت های لازم آن هم از نوع کاربردی و متناسب با آنچه نیاز دانش آموزان می باشد ، هستند .
چرا که آموزش موثر کار یک معلم کاربلد هست نه معلمی با مدرک دانشگاهی صرف.
برای دوست داشتن ریاضی و علاقه مند شدن به تدریس آن اقدامی انجام دادهاید؟
2 دیدگاه
به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.
سلام
بامحتوای مقاله ی خانم دکتر کاملا موافق هستم ولی یک نکته رابایددرنظر داشت واینکه این بی علاقه بودن به ریاضی درمعلم ها از کودکی وازدبستان اغازشده است ومعلم بی علاقه به ریاضی دانش اموز بی علاقه به ریاضی پرورش می دهد پس چه خوب است کارگاه های توانمدسازی بازبان ساده وشیرین دردروس به خصوص درریاضی برگزارشودتااین چرخه ی معیوب بشکند
با سلام.کاملا موافقم،اگر علاقه ما به ریاضی کم است ودر مسیر تدریسش قرار گرفتیم باید برای این هدف تلاش کرد وقتی ناخودآگاهمون میدونه که این بی علاقگی به دلیل اشتباهات یک معلم در گذشته هست،پس باید تلاش کنیم به هر نحوی شده خودمان این اشتباه رو تکرار نکنیم واهمیت کار خود رو درک کنیم و با اشتیاق بیشتر برای یادگیری فعال ریاضی تلاش کنیم.